terantomppa Terävää asiaa

Korkealle ja kovaa!

Jo pidemmän aikaa Turussa on keskusteltu ja suorastaan vängätty siitä, kuinka korkealle Turussa voidaan rakentaa. Tämän päiväisessä kaupunginvaltuuston kokouksessakin siitä väännettiin. Kyseessä oli tällä kertaa Ruusukorttelin asemakaava, johon sisältyisi mahdollisuus 16-kerroksisen kerrostalon rakentamiselle.

Lisäksi vaalien alla puhuttiin nyt jo ilmeisen kuopatusta Kakolan tornista. Kupittaa-Itäharjun potentiaalista korkean rakentamisen suhteen on kohistu. Vaasanpuistoon suunniteltu 35-kerroksinen hotelli on herättänyt pärinää puolesta ja vastaan. 

Korkeakin voi olla kaunista

Olen seurannut tätä keskustelua suurella mielenkiinnolla niin sanomalehtien, kaupunginvaltuuston kokousten kuin muiden keskustelujen kautta. Voin myös saman tien tunnustaa, että fanitan korkeaa rakentamista. Istanbulissa asuessani ihastuin pilvenpiirtäjiin ja ymmärsin todella sen, että niiden ei tarvitse olla aina rumia. Ne voidaan suunnitella arkkitehtuuriltaan ja mm. valaistukseltaan todella hienoiksi maamerkeiksi. Tämän vuoksi en suoranaisesti ollut esimerkiksi Kakolan tornia vastaan.

Ihmettelenkin sitä, miksi jotkut aina ajattelevat kaikista uusista projekteista niin negatiivisesti? Miksi jokainen korkean rakentamisen ehdotus lytätään heti vedoten Turun pienuuteen ja siihen, ettei siitä hienoa tulisi kuitenkaan? Kirjastosilta muun muassa tuomittiin aikanaan samalla lailla, mutta eihän siitä niin kamalaa tullutkaan. Oikein kaunis ja sopiva itse asiassa. 

Maailma on totta kai pullollaan rumiakin pilvenpiirtäjiä. Mutta on tämä maailma täynnä myös rumia neljä-, kuusi- ja kahdeksankerroksisiakin. Se, että rumia rakennuksia on olemassa, ei ole mielestäni mikään peruste hylätä mahdollisia uusia hankkeita.

Uskallettaisiinko?

Tulisiko siis Ruusukortteliin rakentaa 16-kerroksinen vai ei? En suoraan torppaa ajatusta siitä, mutta sen tulisi sopia ympäristöönsä. Uskon kuitenkin, että siitä voisi tulla kaunis ja hieno. 

Sen sijaan Kupittaan aluetta ei saisi "menettää" kahdeksankerroksisille! Pelkoni on se, että kaikki hienot suunnitelmat korkeista maamerkeistä lopulta valitusten jälkeen hylätään. Kupittaan ja Itäharjun potentiaali tulisi uskaltaa käyttää. 

Turku elää positiivisen rakennemuutoksen aikaa. Yritykset investoivat ja palkkaavat uutta työvoimaa. Tälle työvoimalle ja muille Turkuun muuttaville olisi kyettävä tarjoamaan asuntoja. 

Tämän vuoksi nyt olisi osattava ajatella hieman pidemmälle tulevaisuuteen. Kahdeksalla kerroksella saa kyllä uusia asuntoja nyt, mutta täytettäessä tontit 5-8 -kerroksisilla ollaan todennäköisesti tulevaisuudessa jälleen pulassa asuntopulan kanssa. Eikä silloin enää ole avoinna Kupittaa-Itäharjun kaltaista keskustaa lähellä sijaitsevaa aarreaittaa. 

Uusien asuntojen lisäksi on myös huomioitava se, että jotkin merkittävät yritykset tahtovat Turkua harkitessaan näkyvät ja suuret toimistotilat. Korkea rakentaminen tarjoaisi tähänkin erinomaiset mahdollisuudet. 

Yhtenäinen ja korkealaatuinen korkea rakentaminen Kupittaa-Itäharjulle tekisi myös ykköstien sisääntulon Turkuun todella komeaksi.

Eli onhan näitä syitä jo tässä monta. Uskallettaisiinko siis vihdoin kurkottaa korkealle Turussakin? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat